Leveringsvoorwaarden

De meest gangbare set van vervoersvoorwaarden zijn de Incoterms 2000. De Incoterms zijn de standaard handelsdefinities die gebruikt worden in Internationale verkoopscontracten. Verdeelt en gepubliceerd door de Internationale Kamer van Koophandel stellen zij de contractuele verplichtingen van verkoper en koper voor m.a.w. zij onderscheiden de verantwoordelijkheden en risico’s van het vervoer van leverancier naar verkoper.

In onderstaande tabel vindt u de meest gebruikte termen:

Multimodal transport Lucht Zee Trein
EXW
FCA
CPJ
CIP
DAF
DDU
DDP
FCA FAS
FOB
CFR
CIF
DES
DEQ
FCA

Hieronder de meest gebruikte definities:

Term Definitie Risico Kosten
EXW
(Ex Works)

Koper organiseert de ophaling van de goederen bij de verkoper.

Verkoper is verantwoordelijk voor verpakking en transportvoorbereiding op een afgesproken datum of tijdspanne.

Koper loopt alle risico. Koper betaald alle transportkosten.
FCA
(Free Carrier)
Verkoper is verantwoordelijk voor de kosten tot de koper zijn vrachtvervoer het overneemt. Verkoper en Koper Verkoper en Koper, gelijk verdeeld
FAS
(Free Alongside Ship)

Koper organiseert het zeevervoer.

Verkoper is verantwoordelijk voor verpakking en transportvoorbereiding van de goederen en aflevering van de goederen in de dokken.

Verkoper: tot de goederen de dokken bereiken.

Koper: van de dokken tot de bestemming.

Koper betaalt het zeetransport.

Verkoper betaalt het vervoer naar de dokken.

FOB
(Free On Board)
Verkoper organiseert het zeetransport, de verpakking en transportvoorbereiding en het laden van de goederen. Koper eens de goederen aan boord. Verkoper betaalt laadkosten en tolgelden.
CFR
(Cost and Freight)
Verkoper heeft dezelfde verantwoordelijkheden als FOB, maar de verkoper betaalt de transportkosten vooruit. Verkoper tot de goederen aankomen in de overzeese dokken. Verkoper betaalt de tolgelden tot de bestemming.
CIF
(Cost, Insurance, and Freight)
Verkoper heeft dezelfde verantwoordelijkheden als CFR, maar met een verzekering. Verkoper tot de goederen aankomen in de overzeese dokken. Verkoper betaalt verzekering en tolgelden

In de kijker